top of page
Search
  • Writer's pictureErdal Açıkgül

Yapı Kabugu ve aklımıza takılanlar






Yeşil binalarda yapı kabugu önemli bir rol üstlenmektedir. Doğru seçilen yapı kabugu ile birlikte ısı kaybımız azalır ve enerji maliyetlerimiz düşer. Yapı kabugu aslında ısıtılan mahallerimizin toplamı olarak düşünülebilir. Binadaki ısıtılan mahallerle ısıtılmayan mahalleri doğru bir şekilde ayırmamız gerekmektedir. Bu blog’umuzda yapı kabugu ile akla gelen sorulara cevap bulmaya çalıştık.


1- Yapı kabugumuzun bileşenleri nelerdir?


Aslında bu soruya söylebasit bir cevap vermek mumkun ısıtılan mahallerle ısıtılmayan mahalleri birbirinden ayıran bileşenlere yapı kabugu ismi verilmektedir. Yukardaki resimde çok net bir şekilde anlaşılmaktadır.


2- Isı kaybını azaltmak için yapı kabugunda yapılan işlemler nelerdir?


Doğru ısı yalıtım malzemeleri, doğru camlar ile bu mumkundur. Aslında en iyi cam bile ortalama ir ısı yalıtım malzemesinden ısıl geçirgenlik anlamında kötüdür. Ama dışarıdan gelen ısıyı evin içerisinde tutmak içinde camlara ihtiyaç duyabiliriz ve buna ek olarak sirkadiyen ritm için de evimizin içerisine belirli oranda güneş girmelidir.


3-Isı yalıtım malzemesi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?


Isı yalıtım köpüğü, Taşyünü, Cam yünü .. gibi bir çok seçeneğimiz vardır. Seçeceğimiz binaya göre buna karar vermekteyiz. Aslında ısı yalıtım kopugu iyi bir seçenektir. Fakat cephe yangınlarını ısı yalıtım köpüğü hızlandırmaktadır. Bu anlamda ısı yalıtım köpüğü yerine başka malzemeler seçmek daha doğru olacaktır.


4-Isıcamların ısıl geçirgenliği nasıl?


Isıcamlar diğer camlara oranla daha iyi bir yapı kabugu malzemesidir. Fakat dediğim gibi ısı geçirgenliği diğer yapı bileşenlerine göre düşüktür.


5- Isı adası etkisi nedir, Bununla nasıl başa cıkılabilir?


Isı adası etkisi güneşin ışınlarını yansıtamamakla doğrudan ilişkilidir. Şehirler bu anlamda şehir olmayan yerelere göre iki derece daha sıcak olabilir. Isı adası etkisini azatlmak için çatılarımızda yansıtma özelliği olan açık renkli malzemeler seçmeliyiz.


26 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • Instagram
  • Yelp
bottom of page