top of page
Search
  • Writer's pictureErdal Açıkgül

YeÅŸil Bina Sertifikasyonu ile ilgili 6 soru?

Updated: Oct 5, 2023




Yeşil Bİna Sertifikasyonları
Yeşil Bina Sertifikasyonları

Küresel iklim krizinin etkilerini göstermeye başlamasından itibaren daha az karbon salımı gündeme gelmeye başlamıştır. Dünyadaki toplam salımın %40’a yakın bir kısmı binalar tarafından salınmaktadır. Yani inşaat sektörü olmadan bu krizin önüne geçmek mümkün değildir. Bu yüzden çeşitli sertifikasyon sistemleri çıkmıştır.Şimdi bu sertifikasyon sistemleri ile alakalı aklımıza takılan 6 soruya cevap bulmaya çalıştık.


1. Ilk sertifikasyon hangisidir?


90’lı yılların başında LEED sertifikasyonu ortaya çıkmıştır ve tüm yeşil bina sertifikasyon sistemlerinin atası olarak görülür. O günden bugüne kadar çok sayıda sertifikalandırma yapmıştır. Kamuyla doğrudan bir alakası olmaması bugünlere gelmesinde çok büyük rol oynamıştır.Türkiye’de 388 adet Leed sertifikasyonlu bina vardır.


2.En Yaygın olan sertifikasyon sistemleri hangileridir?


LEED amerikada çıkmasına rağmen tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Enerji ithalatçısı olan avrupa hem doğaya saygısı olmasından ötürü bunu bir adım daha öne taşımaya çalışıyor. Avrupa’da İngiltere’nin sistemi BREEAM ve Almanya’nın sistemi DGNB ön plana çıkmayı başarmışlardır.


3. Yeşil bina maliyetleri ne kadar artırır?


Aslında bu soru biraz karmaşık kullanıcının ve tasarlayan ekibin ne istediğine bağlı olarak değişir. Türkiye’nin çıkarmış olduğu sertifikasyon sistemi olan Yes-Tr’ye göre yuzde 2-3 luk ek maliyetle iyi veya geçer not almak mümkün. Bu maliyetle bina yaşam döngüsü boyunca çok rahat bir şekilde kullanıcıların tekrar cebine girer. Örnek vermek gerekirse 1 milyona mal olacak bir dairenin maliyetine 20 bin 30 bin tl harcandığında aşağı yukarı faturalarda yüzde 30 luk bir azalma söz konusu olur.


4. Yeşil Bina Danışmanı ne iş yapar?


Yeşil Bina Danışmanı proje başlangıcından itibaren bina bitene kadar süreçe hakimdir. Hatta Bina sonrası işletmeye de dahil olması beklenir çünkü yeşil bina süreci tek başına tasarımla olmaz. Oradaki yönetimde de söz sahibi olması gerekmektedir. Proje aşamasında nasıl doğa dostu, enerji verimli ve su verimli binalar tasarlanır bunda söz sahibidir.


5. Yes-Tr’yi uluslararası sertifikasyon sistemlerinden ayıran farklar nelerdir?


Yes-Tr, Türkiye’yi ve sektörü tanıyan insanlar tarafından yapıldığı için diğer sertifikasyon sistemlerine göre Türkiye için çok daha öndedir. Diğer sertifikasyon sistemlerinde maliyetler %10-15 civarında artırırken Yes-Tr %2-3 civarında artırmaktadır.


6. Yeşil Bina sertifikasyonuna sahip olmanın avantajları nelerdir?

Yeşil bina sertifikasyonuna sahip evler daha az enerji faturası öderler. İç ortam kalitesi belirli standartların üzerinde olduğu için çalışanların iş performansı artar. Satılan evlerin değeri artar.


19 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • Instagram
  • Yelp
bottom of page