top of page
Search
  • Writer's pictureErdal Açıkgül

YEŞİL BİNALARDA İÇ ORTAM KALİTESİ İLE ALAKALI 6 SORU?





Yeşil binaların ana amaçlarından bir tanesi de kullanıcıların rahat edeceği iç ortamın sağlanmasıdır. Bu anlamda iç ortamın kalitesini artırmak gerekmektedir. İç ortam kalitesini artırmak için 4 tane temel vardır. Bunlar görsel konfor, işitsel konfor, hava kalitesi ve ısıl konfordur.


İç ortam kalitesini artırmak için 6 tane soruya cevap vermeye çalıştık.


1. Görsel Konfor nedir nasıl sağlanır?


Görsel konfor iç mekanda kullanıcıların görme yetilerini artıracak seviyede yeterli miktarda ışığın sağlanması ve iç mekanda görsel konforu artıracak önlemlerin alınmasıdır. Dış görüş, içeriye yeterli miktarda güneş ışığını sağlamak ve içeride seçilen yapma aydınlatmaların gerekli standartları sağlamasıdır.


2. Yapma aydınlatma seçerken dikkat edilmesi gereken şartlar nelerdir?

Yapma aydınlatma seçerken kamaşma yaratmayacak ve renksel geriverim indisine göre aydınlatma armatürleri tercih edilmelidir.


3. Güneş ışınlarının tamamının içeride olması sorun yaratır mı?


Sıcaklığı artırma ve aydınlığı artırmak için önemli rol arz eden güneş özellikle yaz aylarında sorun yaratabilmektedir. Bu yuzden içeriye giren güneş miktarını da kontrol edebilmek gerekmektedir. Bu yuzden danışmanlığını yaptığımız binalarda güneş kontrolünün sağlanmasına önem göstermekteyiz.


4. İşitsel konfor sağlamak için neler yapılmalıdır?


Daire içerisinde konforu sağlamak için dışardan gelen sesleri de minimize etmek önemli rol oynamaktadır. Gerek mekanik sesleri gerek de komşulardan gelen darbe doğuşlu sesleri azaltmamız gerekir bunu da malzemeleri seçerken ses yalıtımlı olan malzemeleri tercih etmemiz gerekir.


5. Isıl konfor nedir?


Isıl konfor ya da termal konfor bir insanın bulunduğu ortam ile ilgili an itibariyle nasıl hissettiğini (buna örnek vermek gerekirse, iş yerinde görev alan bir çalışanın ne çok soğuk ne da çok sıcak hissetmesi gibi) gösterir.


6. Hava kalitesi sağlamak için gerekli önlemler nelerdir?


Daire içerisindeki oksijen miktarını belirli standardın üzerinde tutmamız gerekmektedir. Bunu da içerideki karbondioksit miktarını ölçerek gerektiğinde içeriye otomatik bir sistemle dışarıdan hava alarak sağlayabiliriz.



Yeşil bina tasarlarken sadece doğa dostu değil kullanıcı dostu da olmamız gerekmektedir. Sonuçta binayı kullanacak olan bizleriz. Kendi konforumuzu en üst düzeyde tutmaya çalışıp bunu daha az enerji ve daha az dunyaya zarar vererek yapabiliriz.


9 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • Instagram
  • Yelp
bottom of page