top of page
Search
  • Writer's pictureErdal Açıkgül

YeÅŸil Binalar'da Mimari


YeÅŸil Binalarda Yatay Mimari mi dikey mimari mi
Yesil Binalar'da Mimari

Bugünkü konumuz Yesil Binalarda Yatay Mimari mi, Dikey Mimari mi?


Öncelikle Yatay mimari ve Dikey Mimari nedir onlara bakalım.


Yatay mimari, genellikle tek veya iki katlı yapıları ifade eder ve bu tür yapılar geniş araziler üzerine yayılır. Yatay mimarinin bir özelliği, binaların genellikle dikey yerine yatay yönde genişlemesidir. Bu tür bir yaklaşım, genellikle kırsal alanlarda veya büyük arazi parçalarının mevcut olduğu yerlerde kullanılır.


Dikey mimari, genellikle yüksek binalar, gökdelenler ve çok katlı yapılar anlamına gelir. Bu tür bir mimari yaklaşım, sınırlı arazi kullanımını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır ve bu nedenle genellikle yoğun nüfuslu şehir merkezlerinde yaygındır.


Bu konuya Yeşil Bina’ların atası olan LEED sertifikasında Yerleşim ve Ulaşım başlığı üzerinde değerlendireceğiz.

LEED sertifikasının ilgili başlığında;

Hassas Arazilerin Korunması: Daha Öncede gelişmiş Alanlar’dan puan almak mümkün

Çevreleyen Alanların Yoğunluğu ve Farklı kullanımlar; Bu başlıkta belirli bir emsal değerinin üzerinde olduğumuz zaman yoğunluk artığından dolayı puan alınabilmektedir.Proje alanın 400 metre civarında alan yoğunluk kriteri yani Emsal değeri 0,5 ve 0,8 üzerinde bulunduğumuz zaman gerekli puanı alabiliyoruz.

Kaliteli ulaşıma erişim; Binamızın yakındaki duraklar metrolar değerlendirilir ve istediğimiz seviyelerin üzerinde olduğu zaman buradan da puan alabiliyoruz.

Bu üç başlığa baktığımız zaman dikey mimari öne çıkmaktadır. Şehri daha fazla kirletmeme açısından olumlu bulduğum bir yaklaşım. Fakat hali hazırda oluşmuş bir şehir iş imkanlarının olduğu bir şehir olarak değerlendiriyorum.


Yeni kurulacak bir şehir iş imkanlarına ve yaşayan insanların konforu dikkate alındığında kendi görüşüm olarak yatay mimariyi benimsiyorum. İstanbul için değerlendirdiğimde artık daha fazla şehrimizi kirletmenin yeşil alanları daha da azaltmanın bir mantığını göremiyorum bu yuzden özellikle yeni kurulan tariihi dokusu olmayan ilçelerde dikey mimari daha doğru olacaktır.


Sizler de Yesil Binalarda Mimari konusunda görüşlerinizi yorumlardaa paylaşabilirsiniz.


13 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • Instagram
  • Yelp
bottom of page